ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΙΑΤΡΩΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

του Ευάγγ. Μαυρουδή


Στη φωτογραφία το Γραικικό Νοσοκομείο της Σμύρνης που ιδρύθηκε το 1723 και καταστράφηκε ολοσχερώς στην πυρκαγιά το 1922.

Με την παρουσία δεκάδων γιατρών της περιοχής μα και πλήθους πνευματικών ανθρώπων καθώς και απλού κόσμου πραγματοποιήθηκε Επιστημονική Ημερίδα αφιερωμένη στην «Ιατρική στη Σμύρνη» στα πλαίσια των εκδηλώσεων για τη συμπλήρωση 90 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή. Η ημερίδα διοργανώθηκε από το Σύλλογο Ιατρών Ανατολικής Αττικής την Πέμπτη 25 Οκτωβρίου 2012 στην αίθουσα εκδηλώσεων του ξενοδοχείου «Αύρα» στη Ραφήνα. Κεντρικοί ομιλητές ο ιατρός και συγγραφέας Λάζαρος Βλαδίμηρος, ο πλοίαρχος (ΥΓ) και συγγραφέας Αριστείδης Διαμαντής, και ο ιατρός και πρόεδρος του Συλλόγου Ιατρών Ανατολικής Αττικής Ευάγγελος Μέξης.



Ο Λάζαρος Βλαδίμηρος μίλησε για την Ελληνική Ιατρική στη Σμύρνη παρουσιάζοντας τον τρόπο οικοδόμησης του κοινωνικού προσώπου με το οποίο λειτουργούσε το σύστημα υγείας της πόλης, καθώς και τα νοσοκομεία των εθνοτήτων με κορυφαίο το Γραικικό Νοσοκομείο του Αγίου Χαραλάμπους, το οποίο παρότι χτισμένο από τους Έλληνες τον 18ο αιώνα ήταν ανοιχτό για τους ασθενείς όλων των εθνοτήτων και κύρια για εκείνους που δεν είχαν κανένα εισόδημα. Περιέγραψε την επιστημονική αξία των κορυφαίων από τους γιατρούς της περιοχής και τη συμμετοχή τους στους εθνικούς αγώνες.

Ο Αριστείδης Διαμαντής παρουσίασε την ολοκληρωμένη και αυτάρκη παρουσία του Ελληνικού Υγειονομικού Σώματος κατά τη διάρκεια της Μικρασιατικής εκστρατείας 1919-1922, την προσφορά των υγειονομικών στις πολεμικές επιχειρήσεις αλλά και στις ειρηνικές περιόδους προς τον πληθυσμό ανεξαρτήτως θρησκείας. Τα πλωτά νοσοκομεία, ο νοσοκομειακός σιδηροδρομικός συρμός, τα ασθενοφόρα, το δίκτυο των στρατιωτικών νοσοκομείων στη Σμύρνη και στις άλλες πόλεις της Μικράς Ασίας απέδειξαν το μέγεθος της προσπάθειας των Ελλήνων στρατιωτικών και στρατεύσιμων ιατρών σε ένα περιβάλλον όπου απουσίαζαν οι αμαξιτοί δρόμοι, οι συγκοινωνίες και οι επικοινωνίες. 

Ο Ευάγγελος Μέξης παρουσίασε τα «Στοιχεία Ιστορίας της Ιατρικής στην τριλογία ‘Επιστροφή στη Σμύρνη’ του Ευάγγελου Μαυρουδή». Μίλησε για το νοσηλευτικό σύστημα και τους Έλληνες γιατρούς, όπως περιγράφονται στο πρώτο μέρος της τριλογίας («Η θάλασσά μας») παρουσιάζοντας τις φωτογραφίες τους και σύντομες βιογραφικές πληροφορίες. Το ίδιο συνέβη με το πλήθος των Οθωμανών γιατρών του δευτέρου μέρους, «Ittihat ve Terakki-Ένωση και Πρόοδος», ενώ στο τρίτο μέρος, στο «Φως εξ Ανατολών» εστιάστηκε στην Ιστορία της Ιατρικής στη Σμύρνη τον καιρό του πολέμου μα και της ειρήνης, τόσο των χριστιανών όσο και των μουσουλμάνων.

Για την πολιτιστική προσφορά του Ευάγγελου Μαυρουδή στην πόλη, τα κοινά τους βιώματα και τη συνεργασία τους μίλησε ο δήμαρχος της Ραφήνας, ιατρός Γιώργος Χριστόπουλος ανοίγοντας την εκδήλωση. Εκ μέρους του δήμου προσέφερε αναμνηστική τιμητική πλακέτα στον γιατρό και συγγραφέα καλώντας τους πνευματικούς ανθρώπους και τους καλλιτέχνες της πόλης σε συνεργασία στα πλαίσια της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Τα προβλήματα του ΕΟΠΥΥ και τη σύγκρισή του με το σύστημα υγείας της Σμύρνης παρουσίασε στον χαιρετισμό του στην αρχή της εκδήλωσης ο Ραφηνιώτης γιατρός και πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, Γεράσιμος Βουδούρης, ενώ την ημερίδα έκλεισε ο ιατρός και συγγραφέας Ευάγγελος Μαυρουδής ευχαριστώντας τους παριστάμενους συναδέλφους του και περιγράφοντας γλαφυρά λεπτομέρειες από τη ζωή των γιατρών-ηρώων της τριλογίας του που ανάμεσα στα άλλα αναβιώνει την ιατρική της εποχής.