ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ ΚΑΙ ΔΙΑΒΗΤΗΣ


Νέα δεδομένα προέκυψαν από την μετανάλυση των περιπτώσεων ατόμων που ζουν με χρόνια πάθηση και διαπιστώθηκε ότι έχουν διπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσουν συμπτώματα κατάθλιψης σε σχέση με τον υπόλοιπο πληθυσμό.
Για το λόγο αυτό, γιατροί και ομάδες αντιμετώπισης του διαβήτη έχουν συμπεριλάβει γενικές ιατρικές εξετάσεις στις τακτικές εξετάσεις των ασθενών τους, ενώ φροντίζουν να ρωτούν συχνά τον ασθενεί πως νιώθει κι αν έχει αλλάξει κάτι από την τελευταία του επίσκεψη.

Η συνύπαρξη διαβήτη και κατάθλιψης μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα τη μειωμένη επίδραση της φαρμακευτικής αγωγής, υψηλότερα επίπεδα πολυπλοκών, μειωμένη παραγωγικότητα και αυξημένο κίνδυνο θνησιμότητας . Ωστόσο, σύμφωνα με αποτελέσματα νέας έρευνας, η κατάθλιψη μπορεί να είναι και συνέπεια του διαβήτη, αφού η ζωή με διαταραχή μεταβολισμού και συνεχή φόβο επιπλοκών μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη καταθλιπτικής διάθεσης.
Αν λάβουμε υπόψιν τις προσωπικές δυσκολίες ή έντονες στιγμές, τα αυξομειώμενα επίπεδα γλυκόζης και τη συχνή υπογλυκαιμία είναι κατανοητό γιατί ενισχύεται περισσότερο την ευαισθησία των ατόμων με διαβήτη.
Αντίστοιχα η κατάθλιψη μπορεί να είναι επίσης και ένας παράγοντας για την εμφάνιση του διαβήτη. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, τα υψηλά επίπεδα της κορτιζόλης, της ορμόνης-δείκτη άγχους, στον οργανισμό των ατόμων που πάσχουν από κατάθλιψη, ανεβάζει τα επίπεδα γλυκόζης και κατ' επέκταση συμβάλλει στην εμφάνιση διαβήτη τύπου ΙΙ. Παράλληλα τα άτομα με κατάθλιψη τείνουν να μην προσέχουν τη διατροφή τους γεγονός που λειτουργεί προσθετικά στα παραπάνω
Σε περιόδους χαμηλών επιπέδων γλυκόζης και ειδικά στην υπογλυκαιμία, ορισμένα άτομα με διαβήτη βιώνουν αρνητικές μεταπτώσεις διάθεσης. Η καταθλιπτική διάθεση οδηγεί σε αρνητικά αποτελέσματα όπως χαμηλό έλεγχο γλυκόζης, καθώς τα άτομα με διαβήτη δυσκολεύονται να ακολουθήσουν τη θεραπευτική αγωγή.
Με βάση τα δεδομένα αυτά, ο Παγκόσμιος Σύνδεσμος Διαβήτη υπογραμμίζει την ανάγκη μίας πολύπλευρης αγωγής και συντονισμένης κλινικής φροντίδας, εφαρμόζοντας στρατηγικές για την αναγνώριση της κατάθλιψης και την ενσωμάτωση προσθετικών εξετάσεων και θεραπειών για τα διαβητικά άτομα που πάσχουν από κατάθλιψη.