ΟΙ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗΣ

ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ ΤΗΣ ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗΣ

Σύμφωνα με την Αμερικάνικη Καρδιολογική Εταιρεία κάθε ενήλικας άνω των 20 ετών πρέπει να ελέγχεται τουλάχιστον ανά πενταετία για τα λιπίδιά του, δηλαδή ολική χοληστερίνη HDL- LDL- τριγλυκερίδια.
Εάν όμως τα επίπεδα δεν είναι ικανοποιητικά αυτός  ο έλεγχος θα πρέπει να γίνεται συχνότερα ανάλογα και με τους παράγοντες κινδύνου που έχει, δηλαδή  κάπνισμα, η υπέρταση, το κληρονομικό ιστορικό, η παχυσαρκία καθορίζουν τη συχνότητα ελέγχου.
Σε σχέση με το παρελθόν σήμερα τα επιθυμητά όρια της κακής χοληστερίνης LDL συνεχώς μειώνονται.
Τώρα είναι γνωστό ότι σε ασθενείς με στεφανιαία νόσο υψηλού κινδύνου, σε αυτούς που καπνίζουν και στους διαβητικούς στόχος είναι η LDLνα είναι κάτω από 70mg/dl. Φυσικά υπάρχει έντονος προβληματισμός σχετικά με το πόσο χαμηλότερα πρέπει να πέσουν τα όρια της LDL χοληστερίνης. Η μελέτη JUPITER εντυπωσίασε ως προς το ότι έριξε την LDL στα 55mg/dl σε υγιή πληθυσμό χαμηλού κινδύνου και παρατηρήθηκε μεγάλη μείωση εμφραγμάτων, εγκεφαλικών και θνησιμότητας στα επόμενα χρόνια.

ΠΩΣ ΜΕΙΩΝΕΤΑΙ Η ΟΛΙΚΗ ΚΑΙ Η LDL ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ

Μείωση της ολικής χοληστερίνης και της LDL χοληστερίνης μπορεί να πραγματοποιηθεί με σωστή διατροφή, και εάν σε 6 εβδομάδες δεν έχουμε τα επιθυμητά αποτελέσματα τότε συστήνεται η έναρξη της φαρμακευτικής αγωγής.

Ο στόχος διαφέρει για κάθε άτομο ξεχωριστά ανάλογα με τους παράγοντες κινδύνους που υπάρχουν. Πάντως η τιμή της LDL κυμαίνεται από 75 έως 175mg/dl σήμερα.

Η ανάλυση πολλών μελετών έδειξε ότι η μείωση της χοληστερίνης κατά 10% μείωσε κατά 22%, την εμφάνιση της στεφανιαίας νόσου, και  κατά 22% ήταν η μείωση για τα επόμενα 2 έως 5 χρόνια.

ΕΧΟΥΜΕ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΚΑΡΔΙΑΓΓΕΙΑΚΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ;

Τα αποτελέσματα πρόσφατης μελέτης του ελληνικού ιδρύματος καρδιολογίας ήταν ανησυχητικά για το μέλλον των καρδιαγγειακών επεισοδίων. Το 47% που εξετάσθηκαν παρουσίασαν ολική χοληστερίνη πάνω από 190mg και διαπιστώθηκε ότι το 50% από αυτούς δεν γνώριζε ότι είχε υψηλή χοληστερίνη.
Όσον αφορά το κάπνισμα η μελέτη δείχνει ότι ένας στους τρεις Έλληνες δήλωσε καπνιστής ενώ σε ηλικία κάτω των 50 ετών ένας στους δύο είναι καπνιστής. Εδώ πρέπει να αναφέρουμε το 94% των εμφραγμάτων στην Ελλάδα παρατηρείται σε καπνιστές κάτω των 50ετών. Επίσης στους εξετασθέντες στη μελέτη το 25% ήταν υπερτασικοί, το 9% ήταν διαβητικοί, το 42% υπέρβαροι και το 58% ότι κάνει καθιστική ζωή. Το σύνολο των εξετασθέντων της μελέτης ήταν 50 000 άτομα από όλη την ελλάδα.