Εξαφανίζουν τα φάρμακα από τα ράφια

ΠΗΓΗ

ΤΑ ΠΑΙXΝΙΔΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΩΝ

Δεν έχει τέλος η ταλαιπωρία των ασφαλισμένων, καθώς η προσπάθειά τους, να προμηθευτούν έγκαιρα και χωρίς επιπλέον οικονομική επιβάρυνση τα φάρμακα που δικαιούνται, τελικά «συνθλίβεται» στις συμπληγάδες των φορέων που εμπλέκονται στη συγκεκριμένη αγορά.

Εξαφανίζουν τα φάρμακα από τα ράφια
Από τη μια ο ΕΟΠΥΥ, αδυνατεί να εξοφλήσει έγκαιρα τα χρέη του και από την άλλη οι φαρμακοποιοί επιφυλάσσουν μια ιδιότυπη ομηρεία στους πολίτες, ως «μηχανισμό πίεσης» για να εισπράξουν όσα τους οφείλονται.
Μέσα σ΄ αυτό το κλίμα εντείνονται και τα φαινόμενα ελλείψεων βασικών φαρμάκων από τα ράφια, γεγονός που αποδίδεται τόσο από τους φαρμακοποιούς όσο και από το αρμόδιο υπουργείο στις λεγόμενες «παράλληλες εξαγωγές» που κάνουν -κυρίως- οι φαρμακαποθήκες. Πρόκειται για μια συνηθισμένη πρακτική στο πλαίσιο της οποίας, από τα φάρμακα που εισάγονται, αφού εξασφαλιστούν οι αναγκαίες για τη χώρα ποσότητες (με βάση στατιστικά μεγέθη προηγούμενων περιόδων), ορισμένες παρτίδες επιτρέπεται να επανεξάγονται, καθώς στο εξωτερικό επιτυγχάνονται σημαντικά κέρδη από τη διαφορά της χαμηλής τιμής εισαγωγής, με την υψηλότερη τιμή εξαγωγής. Όταν, μάλιστα, το φαινόμενο των ελλείψεων τείνει να ενταθεί, δεν είναι λίγες οι φορές που ο ΕΟΦ απαγόρευσε τουλάχιστον για ένα 6μηνο τις παράλληλες εξαγωγές.

Μια νέα διάσταση, ωστόσο, για τα αίτια των ελλείψεων έρχονται να αποκαλύψουν οι ίδιες οι εταιρείες των φαρμακαποθηκών, που περνούν στην... αντεπίθεση και «δείχνουν» ως υπαίτιους τις πολυεθνικές εταιρείες και τους ελεγκτικούς μηχανισμούς! Το αναφέρουν, μάλιστα, μέσω της διοίκησης του συλλογικού τους φορέα, στέλνοντας επιστολή στον ίδιο τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά. Αναφέρουν ότι για τις ελλείψεις δεν ευθύνονται οι φαρμακαποθήκες, ότι κάθε φορά που σημειώνονται ελλείψεις φαρμάκων «στοχοποιούνται» άδικα και εξηγούν ότι οι παράλληλες εξαγωγές είναι νόμιμες. «Τηρούνται οι διαδικασίες που προβλέπει ο νόμος, ενώ για τα όποια προβλήματα ελλείψεων παρατηρούνται στην αγορά, η ευθύνη θα πρέπει να αναζητηθεί στην έλλειψη ελέγχων των πολυεθνικών», αναφέρουν.
Εξαφανίζουν τα φάρμακα από τα ράφια
Καταγγέλλουν, μάλιστα, ότι «οι πολυεθνικές έχουν γραπτώς απειλήσει δύο φορές τον τελευταίο καιρό, την ελληνική κυβέρνηση, με ελλείψεις φαρμάκων» και ότι «παρεμβαίνουν μέσω της Πανευρωπαϊκής Ενωσης, του EFRIA, στο έργο της κυβέρνησης».
Οι φαρμακαποθηκάριοι θεωρούν «άδικη» την απαγόρευση εξαγωγών, που έχει επιβάλει ο ΕΟΦ, λόγω έλλειψης συγκεκριμένων φαρμάκων από την αγορά, ενώ συγχρόνως καταγγέλλουν ότι παράνομα οι πολυεθνικές εταιρείες αρνούνται να εκτελέσουν τις παραγγελίες τους. Ακόμη, ότι παρακάμπτοντας τις φαρμακαποθήκες διαθέτουν απευθείας φάρμακα σε φαρμακεία, ενώ δεν τηρούν και τη νομοθετημένη προθεσμία του διμήνου στη διευκόλυνση πληρωμών.
Εξαφανίζουν τα φάρμακα από τα ράφια
«Σκόπιμες οι ελλείψεις»
Οι επιχειρηματίες των φαρμακαποθηκών αναγνωρίζουν ότι οι ελλείψεις είναι πρόβλημα υπαρκτό. Θεωρούν, ωστόσο, ότι «υπεύθυνες για τις ελλείψεις των φαρμάκων είναι οι φαρμακοβιομηχανίες και μόνο αυτές, διότι:
α. Μειώνουν συνεχώς τις πωλούμενες από εμάς ποσότητες, κάτι το οποίο τεκμαίρεται από τη σύγκριση των «μπάτζετ» τους από το 2009 και εντεύθεν.
β. Εκμεταλλευόμενες τον Ν. 3816 εφαρμόζουν μονοπωλιακές πρακτικές, αρνούμενες πλήρως την πώληση σκευασμάτων που περιγράφονται στον συγκεκριμένο Νόμο και υποχρεώνοντας τα φαρμακεία να αγοράζουν αυτά τα προϊόντα απευθείας από αυτές, απομυζώντας την όποια ρευστότητα διαθέτουν.
γ. Συνδιαλέγονται προνομιακά με την ηγεσία του ΕΟΦ, έτσι ώστε, αφού πρώτα τεχνηέντως δημιουργούν έλλειψη, κατόπιν προβαίνουν σε απαγόρευση των εξαγωγών του συγκεκριμένου προϊόντος «φωτογραφίζοντας» εμάς ως υπεύθυνους του προβλήματος».
Οι επιχειρήσεις των φαρμακαποθηκών ζητούν από τον πρωθυπουργό να παρέμβει ώστε «να αποδοθούν ευθύνες στους πραγματικούς υπεύθυνους», οι οποίοι, όπως αναφέρουν, «εκδήλωσαν την πρόθεσή τους να δημιουργήσουν ελλείψεις»! Και σ΄ αυτό -όπως υποστηρίζουν- δεν αντέδρασε το υπουργείο Υγείας και ο ΕΟΦ. Επίσης, ζητούν να ανακληθούν άμεσα οι αποφάσεις που στρέφονται εναντίον των φαρμακαποθηκών και οι οποίες, όπως τονίζουν, «όλως τυχαίως έως τώρα, ανακαλούνται, λίγες ημέρες πριν την εκδίκαση από το ΣτΕ των προσφυγών μας εναντίον τους». Τέλος, καλούν τον πρωθυπουργό να ζητήσει από το υπ. Υγείας να ελέγξει:
  • Τι ποσότητες πωλούνται από τη βιομηχανία στις φαρμακαποθήκες από το 2009 έως σήμερα, αναλυτικά ανά σκεύασμα.
  • Αν υπάρχουν σκευάσματα, τα οποία ενώ πωλούνται σ΄ εμάς, επί σειρά ετών, σήμερα δεν διατίθεται ούτε ένα τεμάχιό τους, στις επιχειρήσεις μας.
  • Αν όλες οι φαρμακευτικές εταιρείες έχουν συμμορφωθεί με τις υποδείξεις του ΕΟΦ, ως προς την πώληση των σκευασμάτων τους στις φαρμακαποθήκες και αν όχι, τι ποινές έχει επιβάλει ο ΕΟΦ.
  • Αν όλες οι βιομηχανίες τηρούν τον Νόμο, ως προς τη χορηγούμενη πίστωση προς τις φαρμακαποθήκες και αν όχι, τι ποινή τους έχει επιβάλει ο ΕΟΦ. ? Αν ο ΕΟΦ έχει δημιουργήσει πλαίσιο, για παράλληλες εξαγωγές φαρμάκων, όπως έχει ζητήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή από τον Απρίλιο. Και αν όχι, γιατί;
  • Να εξεταστεί, τέλος, αν εκτελούνται κανονικά από τις εταιρείες οι παραγγελίες των φαρμακαποθηκών με τη χορήγηση των «συνηθισμένων ποσοτήτων» όπως το ΔΕΚ έχει ορίσει ή αν εφαρμόζονται συστήματα «ποσόστωσης», που οδηγούν στη μείωση των ποσοτήτων αυτών και σε πρωτογενείς ελλείψεις.
ΜΟΝΟΠΩΛΙΟ ΟΙ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ|
«Μόνο αυτές μπορούν να δημιουργήσουν ελλείψεις»
«Οι φαρμακαποθήκες δεν μπορούν να δημιουργήσουν ελλείψεις φαρμάκων ακόμα και αν το επιδιώξουν», ισχυρίζονται οι φαρμακαποθηκάριοι. «Τα ιδιωτικά φαρμακεία εφοδιάζονται με τα φάρμακα που χρειάζονται είτε απευθείας από τις φαρμακευτικές εταιρείες είτε από τις ιδιωτικές φαρμακαποθήκες είτε από τους συνεταιρισμούς τους. Εάν λοιπόν ένα φαρμακείο δεν βρίσκει ένα φάρμακο σε μία ιδιωτική φαρμακαποθήκη, μπορεί να το προμηθευτεί είτε απευθείας από τη φαρμακευτική εταιρεία είτε από τον συνεταιρισμό χωρίς κανένα πρόβλημα.
Τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, τα νοσοκομεία και οι ιδιωτικές κλινικές εφοδιάζονται τα φάρμακά τους αποκλειστικά απευθείας από τις φαρμακευτικές εταιρείες αφού τα αγοράζουν σε νοσοκομειακή τιμή η οποία είναι 13% φθηνότερη από τη χονδρική. Ο πολίτης που δεν βρίσκει το φάρμακό του σε ένα φαρμακείο που εφοδιάζεται από ιδιωτική φαρμακαποθήκη, θα το βρει 50 μέτρα πιο πέρα από το φαρμακείο του συνεταιρισμού, αφού η αγορά είναι μοιρασμένη κατά 50% μεταξύ ιδιωτικών και συνεταιρι-στικών φαρμακαποθηκών.
Επίσης, σε σοβαρές περιπτώσεις που ο ασθενής χρειαστεί να νοσηλευτεί θα λάβει τη θεραπεία του από το νοσοκομείο ή από την κλινική που θα εισαχθεί.
Ελλειψη φαρμάκων μπορούν να δημιουργή-σουν μόνο οι φαρμακευ-τικές εταιρείες», λένε οι φαρμακαποθηκάριοι, «αφού η κάθε εταιρεία αποτελεί ουσιαστικά μονοπώλιο για τα φάρμακά της. Εάν δεν διαθέσουν καμία ποσότητα από ένα φάρμακο στην αγορά θα έχουμε ολική έλλειψη, εάν διαθέσουν μικρές ποσότητες όπως κάνουν σήμερα, θα έχουμε μερική έλλειψη.
Σε έναν ορισμένο βαθμό θα μπορούσαν να δημιουργήσουν ελλείψεις και τα φαρμακεία, εάν τα φάρμακα που προμηθεύονται τα εξάγουν και δεν τα διαθέτουν στην εσωτερική αγορά, όπως από τον νόμο έχουν υποχρέωση. Δυστυχώς, σήμερα λόγω της αδιαφορίας των ελεγκτικών μηχανισμών, το ένα στα τρία φαρμακεία της χώρας συμμετέχει, είτε μέσω συνεταιρισμών είτε απευθείας, στις εξαγωγές».
ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΕΞΑΓΩΓΕΣ
«Νόμιμες και επωφελείς»
Ειδικότερα, οι επιχειρήσεις των φαρμακαποθηκών στην επιστολή τους εξηγούν στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά ότι «οι φαρμακαποθήκες είναι ο ενδιάμεσος κρίκος στην αλυσίδα διανομής του φαρμάκου, απασχολούν 3.500 εργαζόμενους κι επιτελούν τεράστιο κοινωνικό έργο.
Με πάνω από 45.000 καθημερινές παραδόσεις φροντίζουν ώστε ο Ελληνας πολίτης να μπορεί να παραλάβει οποιαδήποτε φάρμακα και σε οποιαδήποτε γωνιά της χώρας.
Συγχρόνως, πιστώνοντας τα φαρμακεία-συνεργάτες τους με πάνω από 800 εκατομμύρια ευρώ δημιουργούν ένα ισχυρότατο ανάχωμα μπροστά στον κίνδυνο κατάρρευσης του ΕΟΠΥΥ και αποτελούν τον βασικότερο «αιμοδότη» ρευστότητας των ασφαλιστικών ταμείων»
Ενα σημαντικό μέρος αυτής της ρευστότητας εισέρχεται στη χώρα μας μέσω της νομιμότατης δραστηριότητας των παράλληλων εξαγωγών, η οποία υπάρχει εδώ και 30 χρόνια σ' όλη την ΕΕ και αποφέρει πολλαπλά οφέλη στην εθνική οικονομία, δημιουργώντας φορολογητέα ύλη, θέσεις εργασίας, ενώ ταυτόχρονα συμβάλλει στη βελτίωση του εμπορικού ισοζυγίου της Ελλάδας.
Στοχοποίηση
Η δραστηριότητα αυτή, παρότι έχει μειωθεί κατά 40% τα τελευταία 5 χρόνια, έχει αναγορευθεί σε «μητέρα όλων των δεινών», τόσο από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας όσο και από την ηγεσία του ΕΟΦ, δημιουργώντας μας όχι άδικα την αίσθηση της «στοχοποίησης» του κλάδου μας.
Πιο συγκεκριμένα κατηγορούνται οι εξαγωγές και μέσω αυτών οι φαρμακαποθήκες για τις συνεχώς αυξανόμενες ελλείψεις φαρμάκων στη χώρα μας. Επιβάλλονται παράνομα και αντιευρωπαϊκά μέτρα, από αυτούς που είναι ταγμένοι να προστατεύσουν τη δημόσια υγεία, τα οποία καταλήγουν να εξυπηρετούν και να προστατεύουν ιδιωτικά επιχειρηματικά συμφέροντα».
ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΡΗΤΙΚΟΣ
jkritikos@pegasus.gr