ΥΠΕΡΤΑΣΗ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ

Αν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση, γνωρίζετε ότι αυτό μπορεί να έχει επιπτώσεις στην υγεία της καρδιάς σας; Τα καλά νέα είναι ότι, όπως γίνεται και με τις περισσότερες άλλες αιτίες της στεφανιαίας νόσου, υπάρχουν κάποια βήματα που μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε την αρτηριακή σας πίεση.

Tι είναι η αρτηριακή πίεση;

Η αρτηριακή πίεση είναι η δύναμη ασκεί το αίμα στις αρτηρίες.

Η αρτηριακή πίεση είναι μεταβλητή και έχει αυξομειώσεις κατά τη διάρκεια της μέρας. Η σωματική δραστηριότητα, το άγχος και ο ενθουσιασμός, μπορούν να προκαλέσουν προσωρινή αύξηση στην πίεσή σας - αυτό είναι πολύ φυσιολογικό και διαφέρει από μια διάγνωση «υψηλής αρτηριακής πίεσης».

Πώς μετριέται η αρτηριακή πίεση;

Η αρτηριακή πίεση μετριέται σε μονάδες που λέγονται χιλιοστά στήλης υδραργύρου (mmHg) .

Υπάρχουν δύο "είδη" (τιμές) της αρτηριακής πίεσης:
  • Συστολική πίεση - η πίεση που ασκεί το αίμα στις αρτηρίες όταν η καρδιά χτυπά, συσπάται και στέλνει το αίμα στην αορτή.
  • Διαστολική πίεση - η πίεση που ασκεί το αίμα στις αρτηρίες όταν η καρδιά χαλαρώνει ανάμεσα στους χτύπους.

Ποια είναι τα φυσιολογικά επίπεδα αρτηριακής πίεσης;

Η ιδανική τιμή της αρτηριακής πίεσης είναι για τη συστολική τα 120 mmHg και για τη διαστολική τα 80 mmHg, άρα 120/80 mmHg. Ο γιατρός σας θα καθορίσει τα ιδανικά για εσάς επίπεδα αρτηριακής πίεσης, διότι η πίεσή σας εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως η ηλικία και το οικογενειακό ιστορικό.
> Αν η αρτηριακή σας πίεση είναι μεγαλύτερη, υπάρχουν πολλές μικρές αλλαγές που μπορείτε να κάνετε στη διατροφή και τον τρόπο ζωής σας, που θα σας βοηθήσουν να τη φροντίσετε και να την φέρετε σε πιο φυσιολογικά επίπεδα.

Ωστόσο, αν ανησυχείτε για την αρτηριακή σας πίεση, θα πρέπει να συμβουλευτείτε πρώτα τον γιατρό σας.

Υψηλή αρτηριακή πίεση

Η υψηλή αρτηριακή πίεση (γνωστή και ως υπέρταση) εκδηλώνεται όταν το αίμα ασκεί επίμονη και αφύσικα υψηλή πίεση στις αρτηρίες και την κυκλοφορία. Η υψηλή αρτηριακή πίεση ορίζεται ως η συστολική αρτηριακή πίεση που είναι ίση ή μεγαλύτερη από 140 mmHg, ενώ η διαστολική αρτηριακή πίεση 90 mmHg και άνω. Οι τιμές αυτές πρέπει να είναι χαμηλότερες αν πάσχετε από σακχαρώδη διαβήτη ή έχετε πολλούς παράγοντες κινδύνου για αθηροσκλήρωση.

Γιατί είναι σημαντική η αρτηριακή πίεση;

Είναι σημαντικό να γνωρίζετε αν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση. Τα καλά νέα είναι ότι μπορείτε να το μάθετε εύκολα και να την αντιμετωπίσετε με αλλαγές στον τρόπο ζωής σας και με φάρμακα. Αν πάσχετε από υψηλή αρτηριακή πίεση και το πρόβλημα δεν διαγνωστεί και αντιμετωπιστεί έγκαιρα, μπορεί να αυξηθεί ο κίνδυνος εκδήλωσης καρδιακής προσβολής, εγκεφαλικού ή προβλήματος με τα νεφρά.

Πώς μπορείτε να καταλάβετε αν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση;

Η υψηλή αρτηριακή πίεση συνήθως δεν παρουσιάζει συμπτώματα, άρα μπορεί να πάσχετε από αυτήν για μεγάλο διάστημα χωρίς να το ξέρετε. Ο καλύτερος τρόπος είναι να τη μετρήσετε στον παθολόγο σας, σε μια νοσοκόμα, σε ένα φαρμακείο ή στο ιατρείο της εταιρίας σας.

Έγκριτοι επιστημονικοί φορείς συστήνουν όλοι οι ενήλικες να μετρούν την αρτηριακή τους πίεση τουλάχιστον κάθε πέντε χρόνια. Ωστόσο, αν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση θα πρέπει να την ελέγχετε συχνότερα, σύμφωνα με τις συστάσεις του γιατρού σας.

Αιτίες υψηλής αρτηριακής πίεσης

Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους μπορεί να εμφανίσετε υψηλή αρτηριακή πίεση:
  • Ηλικία - οι μισοί άνθρωποι άνω των 60 έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση
  • Γενετικές διαφορές - η υψηλή αρτηριακή πίεση είναι μερικές φορές κληρονομική, ενώ οι έγχρωμοι έχουν περισσότερες πιθανότητες να την εκδηλώσουν
  • Αν είστε υπέρβαροι, έχετε διαβήτη ή νεφρικές παθήσεις
  • Διατροφικοί παράγοντες, όπως υψηλή κατανάλωση αλατιού και αλκοόλ

Τι αλλαγές μπορείτε να κάνετε στον τρόπο ζωής σας για να ελέγξετε την αρτηριακή σας πίεση;

Τα καλά νέα είναι ότι μερικές πολύ απλές αλλαγές στην διατροφή και τον τρόπο ζωής σας μπορούν να σας βοηθήσουν να μειώσετε την αρτηριακή σας πίεση.

Μερικά θετικά βήματα που μπορείτε να κάνετε είναι:
  • Να χάσετε βάρος αν είστε υπέρβαροι
  • Να αυξήσετε τα επίπεδα δραστηριότητάς σας
  • Να αποφύγετε το κάπνισμα
  • Να ακολουθείτε μια υγιεινή διατροφή με άφθονα φρούτα και λαχανικά
  • Να μειώσετε την κατανάλωση αλατιού και να επιλέγετε γαλακτοκομικά προϊόντα με χαμηλά λιπαρά
  • Να περιορίσετε την κατανάλωση αλκοόλ