«Εμπάργκο» ιδιωτικών κλινικών και γιατρών στον ΕΟΠΥΥ


ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Μάρθα Καϊτανίδη, mkaitanidi@dolnet.gr



Με «εμπάργκο» στον ΕΟΠΥΥ προειδοποιούν οι ιδιωτικές κλινικές: από την ερχόμενη Δευτέρα θα κλείσουν τις πόρτες τους προς τους 9,5 εκατομμύρια ασφαλισμένους του νέου Ταμείου, διεκδικώντας τις ανεξόφλητες οφειλές.

Έτσι, εάν τα επόμενα 24ωρα δεν βρεθεί μία «χρυσή τομή» μεταξύ της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας και των ιδιωτικών κλινικών, οι ασθενείς που θα επιλέξουν να νοσηλευτούν σε ιδιωτικό θεραπευτήριο θα πρέπει να καταβάλλουν το 100% των νοσηλίων τους.

Υπενθυμίζεται, ότι οι οφειλές προηγούμενων ετών προς τους παρόχους ιδιωτικής υγείας αγγίζουν τα 800 εκατομμύρια ευρώ, ενώ για το 2012 τα χρέη του ΕΟΠΥΥ ανέρχονται στα 200 εκατομμύρια.

Μάλιστα, οι εκπρόσωποι των κλινικών δηλώνουν αποφασισμένοι να ακολουθήσουν το δρόμο της Δικαιοσύνης, προχωρώντας σε αγωγές, για την διεκδίκηση των οφειλών που αφορούν σε νοσηλείες και εξετάσεις που εκτελέστηκαν από το 2007 – 2011. Ήδη οι διαδικασίες έχουν ξεκινήσει, καθώς εγκυμονεί ο κίνδυνος παραγραφής των χρεών.

Στο «μέτωπο» και οι συμβεβλημένοι γιατροί


Αμοιβή θα ζητάνε και οι συμβεβλημένοι με το νέο Ταμείο γιατροί από τους ασφαλισμένους, καθώς έχουν ανακοινώσει νέα επίσχεση εργασίας από τις 8 Οκτωβρίου.

Σε ανακοίνωση τους καλούν εκ νέου σε διάλογο την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, υπογραμμίζοντας ότι ο ΕΟΠΥΥ βρίσκεται υπό κατάρρευση.

Παράλληλα αφήνουν αιχμές για την αιφνιδιαστική και έμμεση αύξηση της συμμετοχής των ασφαλισμένων στα φάρμακα.