Θεράπευσε άνδρα με καρκίνο στην τραχεία

http://www.tanea.gr/kosmos/article/?aid=4752823


Δρ Πάολο Μακιαρίνι

Θεράπευσε άνδρα με καρκίνο στην τραχεία

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Τρίτη 18 Σεπτεμβρίου 2012
«Η μηχανική ιστών μάς βοηθά στην παραγωγή ανθρωποποιημένων ή… πιο ανθρώπινων οργάνων σε σχέση με τη μηχανική καρδιά, για παράδειγμα», ανέφερε ο δρ Πάολο Μακιαρίνι από το Ινστιτούτο Καρολίνσκα στη Σουηδία. Ηταν ένας από τους πρώτους επιστήμονες που χρησιμοποίησε τη μέθοδο των βιοτεχνητών μοσχευμάτων προκειμένου να θεραπεύσει έναν άνδρα από την Ισλανδία που είχε αναπτύξει καρκίνο στην τραχεία. Από τότε έχουν περάσει 15 μήνες και σύμφωνα με τον ειδικό επιστήμονα «όλες οι λειτουργίες του οργανισμού του είναι φυσιολογικές και επίσης δεν έχει εμφανίσει ξανά τον συμπαγή όγκο που είχε στην τραχεία». Εγκαινίασε την επιτυχημένη μέθοδο βιοτεχνητών οργάνων με την αλλαγή της κυτταρικής υφής μιας τραχείας. Το 2008 είχε πάρει μια τραχεία από νεκρό δότη και μέσω της διαδικασίας εμβάπτισης σε κύτταρα του ίδιου του ασθενούς τής άλλαξε τη βιολογία και στη συνέχεια τα μεταμόσχευσε στη Ισπανίδα Κλαούντια Καστίγιο.
Και μπορεί με αυτόν τον τρόπο να ξεπερνούσε το πρόβλημα (ιστο)συμβατότητας του δέκτη, όμως αντιμετώπιζε νέο πρόβλημα με τα βιολογικά υλικά, καθώς ήταν ευαίσθητα και επιπλέον δεν ήταν δυνατόν να βρεθούν ανά πάσα στιγμή. Ετσι, αποφάσισε να δημιουργήσει το όργανο από την αρχή. Σε έναν ασθενή με πρόβλημα καρκίνου στην τραχεία που χρειαζόταν μεταμόσχευση έκανε τρισδιάστατη τομογραφία, είδε ξεκάθαρα το σχήμα της τραχείας του και δημιούργησε ακριβώς στις ίδιες διαστάσεις μία νέα από πλαστικό υλικό.
«Τα υλικά αυτά είναι φθηνά και έχει αποδειχθεί μέσα από τα πειράματά μας ότι δένουν καλά με τα βλαστικά κύτταρα. Το εκμαγείο μπορεί να δημιουργηθεί σε ελάχιστο χρόνο καθώς και σε όποιο μέγεθος και σχήμα θέλουμε. Ετσι καθίσταται δυνατή η μεταμόσχευση και σε μικρά παιδιά ή ακόμη και βρέφη που έχουν την ανάγκη μοσχεύματος» εξήγησε ο δρ Πάολο Μακιαρίνι.