ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ ΕΝΑΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΠΟΥ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΟΥΜΕ


-Τί είναι χοληστερίνη; Και ποιός είναι ο ρόλος της χοληστερίνης στον ανθρώπινο οργανισμό;
-Η χοληστερίνη είναι μία λιπαρή ουσία που κυκλοφορεί στο αίμα μας που σε μεγάλες ποσότητες είναι επικίνδυνη αλλά αντίθετα σε μικρές ποσότητες είναι απαραίτητη στον οργανισμό μας. Συγκεκριμένα η χοληστερίνη βοηθά σε τρείς λειτουργίες του οργανισμού:
1.  -Συντελεί στην παραγωγή ορμονών.
2.  -Βοηθά το συκώτι να παράγει την χολή, η οποία είναι απαραίτητη για την πέψη των τροφών στο έντερο.
3.  -Είναι το κυριότερο συστατικό της μεμβράνης των ανθρωπίνων κυττάρων.
        Η  ολική χοληστερόλη είναι ένας συνδυασμός της  LDL(κακής χοληστερόλης),της HDL(καλής χοληστερόλης) και των τριγλυκεριδίων.
 ΚΑΚΗ ΧΟΛΗΣΤΕΡΟΛΗ(LDL Χοληστερόλη)
Αυτό το λιπίδιο μεταφέρει περίπου το 75% της χοληστερόλης απο το αίμα στα κύτταρα του σώματος.Πολύ LDL στο αίμα μας μπορεί να κολλήσει στο τοίχωμα των αρτηριών μας και να τις βουλώσει.Η συσσώρευση αυτή προκαλεί στένωση των αρτηριών και μειώνει τη ροή του αίματος προς την καρδιά και τον εγκεφαλικό ιστό και μπορεί να οδηγήσει σε έμφραγμα του μυοκαρδίου ή εγκεφαλικό επεισόδιο.
 - Δυστυχώς δεν υπάρχουν συμπτώματα για την υψηλή  LDL-Χοληστερόλη.
 -Οταν  τα συμπτώματα φαίνονται,εμφανίζονται σαν στηθάγχη ή έμφραγμα.


ΚΑΛΗ ΧΟΛΗΣΤΕΡΟΛΗ (HDL χοληστερόλη)
Η HDL μεταφέρει τη χοληστερόλη απο τα τοιχώματα των αρτηριών πίσω στο ήπαρ για να ξαναχρησιμοποιηθεί και να απομακρυνθεί απο τον οργανισμό.
-Όσο υψηλότερη η HDLτόσο καλύτερα
    HDL συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακών επεισοδίων.
-Τακτική άσκηση αυξάνει την HDL χοληστερίνη.

ΤΡΙΓΛΥΚΕΡΙΔΙΑ
Τα τριγλυκερίδια αποτελούν μια μορφή λίπους,που μεταφέρονται με το αίμα και αυξάνονται μετά την λήψη ενός γεύματος πλούσιου σε λιπαρά.Το περισσότερο απο το λίπος του οργανισμού βρίσκεται με την μορφή τριγλυκεριδίων.
   Η αύξηση των επιπέδων της χοληστερόλης,οφείλεται σε πολλούς παράγοντες κινδύνου όπως:
·      Γεννετικοί παράγοντες
·      Ηλικία
·      Φύλο
·      Υπερθερμιδική δίαιτα
·      Σωματικό βάρος
·      Ασκηση
·      Κάπνισμα
·      Υπερκατανάλωση οινοπνεύματος
·      Αγχος

Το σώμα μας αποκτά κάποια ποσότητα χοληστερόλης απο την διατροφή μας,αλλά περίπου τα δύο τρίτα  φτιάχνονται στο ήπαρ.
Το πρόβλημα παρουσιάζεται όταν τρώμε φαγητά πλούσια σε κορεσμένα λίπη και χοληστερόλη πχ.φαγητά ζωικής προέλευσης όπως κρέας,κρόκους αυγών και πλήρη γαλακτοκομικά προϊόντα.Ηκατανάλωση των παραπάνω φαγητών αυξάνει την χοληστερόλη στο αίμα.
                                 ΤΙ  ΜΠΟΡΩ  ΝΑ ΤΡΩΩ;
                                 ΜΠΟΡΕΙΤΑΙ    ΑΝΕΤΑ

Πουλερικά :Κοτόπουλο,Γαλοπούλα χωρίς πέτσα,Κουνέλι,Κυνήγι.
Ψάρια:Ολα τα άσπρα ψάρια.
΄Οσπρια:Φασόλια,φακές,ρεβύθια,κουκιά,φάβα.
Γάλα,γιαούρτι,τυριά με 0% ή 1% λιπαρά.
Τυριά:Μυζήθρα νωπή ή κίτρινο τυρί με λιγότερο απο 10% λιπαρά.
Αυγά:όσα ασπράδια θέλετε.
Λίπη - έλαια:Ελαιόλαδο,καλαμποκέλαιο,σογιέλαιο,ηλιέλαιο,μαργαρίνη (που έχει ρευστά φυτικά έλαια σαν πρώτο συστατικό.
Ψωμί:όλα τα ψωμιά,φρυγανιές,κρίσπις.
Δημητριακά:όλα τα δημητριακά,κορν φλέικς,κουάκερ.
Μακαρόνια.ρύζι,πατάτες
Λαχανικά:όλα
Φρούτα:Φρέσκα και ξηρά,κομπόστες,κομπόστες χωρίς ζάχαρη.
Ποτά:Καφές ή τσάι,αναψυκτικά light.   

                                Μ Ε  Ε Γ Κ Ρ Α Τ Ε Ι Α:
Κρέας:Απαχο κρέας,μοσχάρι,ακόμα και χοιρινό αφού έχετε βγάλει το λίπος,άπαχο ζαμπόν,λουκάνικο απο μοσχάρι ή κοτόπουλο.
Ψάρια:θαλασσινά(μύδια,αστακός,καραβίδες),σολωμός.
Γαλακτοκομικά προϊόντα:Γάλα,γιαούρτι με 2% λιπαρά.
Τυριά:Κίτρινο τυρί με λιγότερο απο 20% λιπαρά.
Αυγά:Μέχρι 4 την εβδομάδα.
Ξηροί καρποί:Φυστίκια,φυστίκια Αιγίνης,καρύδια,αμύγδαλα,κάστανα.
Ελιές.
Λιχουδίτσες:Γρανίτες,Ποπ-κόρν,Φρουτοχυμοί,Λουκούμια,Γλυκά κουταλιού,Κέικ σπιτικό με άπαχο γάλα και ασπράδια αυγών με 2 κρόκους.Κουλουράκια φτιαγμένα με λάδι.
Ποτά:Αν συνυπάρχει πρόβλημα υψηλών τριγλυκεριδίων το οινόπνευμα θα πρέπει να αποφεύγεται εντελώς.

  
                       ΑΠΟΦΥΓΕΤΑΙ  ΠΑΣΗ  ΘΥΣΙΑ:

Κρέας:Συκώτι,λουκάνικα απο χοιρινό,μπέικον.
Πουλερικά:Χήνα,πάπια,πέτσα.
Γαλακτοκομικά:Γάλα 4%,κρέμα γάλακτος,γιαούρτι με 4% ή περισσότερα λιπαρά
Σκληρά τυριά(γραβιέρα),μαλακά τυριά(τυρί κρέμα,κασέρι).
Λίπη:Βούτυρο,μαργαρίνη με στερεά υδρογονωμένα έλαια.
Γλυκά:Πάστες,τούρτες,κρουασάν,τσουρέκι,παγωτό,σοκολάτα,μπισκότα.
Ποτά:Σοκολάτα ρόφημα,Ιρλανδέζικος καφές.
Τσίπς-τηγανητές πατάτες-μαγιονέζα-σάλτσες με κρέμα γάλακτος ή βο