Λάθος συστάσεις για κορεσμένο λίπος και χοληστερόλη;

Λάθος συστάσεις για κορεσμένο λίπος και χοληστερόλη; - science - Το Βήμα Online

Ο καθηγητής κ. Αντώνης Καφάτος σχολιάζει το άρθρο «Good cholesterol, bad cholesterol and the big fat lie» περί κορεσμένων λιπαρών που δημοσιεύθηκε στο «British Medical Journal» το οποίο αναφέρεται στο άρθρο «What’s Cholesterol Got to Do With It?» των «New York Times».

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ:  29/10/2013 19:05 - Ηρακλειο, Κρήτη

Η κυρία Θεοδώρα Τσώλη αναφέρει στα επιστημονικά θέματα στις 25 Οκτωβρίου 2013 ένα σχόλιο από το «Βritish Medical Journal» στο οποίο σημειώνεται ότι οι συστάσεις για τα κορεσμένα λιπαρά οξέα και τη χοληστερόλη είναι μύθος.Ο συγγραφέας του άρθρου αυτού διερωτάται  γιατί  επί 4 δεκαετίες συνιστάται να ελαττωθούν τα κορεσμένα λιπαρά οξέα στη διατροφή μας ενώ οι θάνατοι από καρδιαγγειακά νοσήματα συνεχώς αυξάνονται.

Η απάντηση στο ερώτημα αυτό είναι πολύ απλή. Δεν ακολουθούμε τις διαιτητικές οδηγίες που λένε ότι από κορεσμένα λιπαρά οξέα πρέπει να προέρχεται λιγότερο από το 10% της ενέργειας στην καθημερινή διατροφή μας, δηλαδή λιγότερα από 20-25 γρ. ημερησίως (η ποσότητα αυτή βρίσκεται σε ένα σουβλάκι με χοιρινό και λίγες τηγανητές πατάτες που τηγανίζονται σε φοινικέλαιο).

Αυτό έκαναν οι Κρήτες στην δεκαετία του 1960 καθώς το 8% της ενέργειας που κατανάλωναν προερχόταν από κορεσμένο λίπος χωρίς βέβαια να γνωρίζουν ή να ακολουθούν κάποιες επιστημονικά τεκμηριωμένες διαιτητικές οδηγίες. Ο λόγος ήταν ότι 60% των ανδρών ακολουθούσαν πλήρως τις διαιτητικές οδηγίες που ορίζονται από την Ορθόδοξη Χριστιανική Εκκλησία. Δηλαδή δεν έτρωγαν κρέας, γαλακτοκομικά προϊόντα και αβγά για 180-200 ημέρες τον χρόνο που είναι ημέρες νηστείας.Το ψάρι επιτρέπεται συχνότερα ενώ τα θαλασσινά και τα σαλιγκάρια επιτρέπονται σε όλες τις νηστείες. Γι’αυτό η μέση ημερήσια κατανάλωση κρέατος ήταν 35 γρ. το άτομο, ενώ στις ΗΠΑ ήταν 274 γρ.Τα αποτελέσματα αυτά υπάρχουν σε πολλές δημοσιεύσεις σε επιστημονικά περιοδικά από τη μελέτη των επτά χωρών που άρχισε το 1960. Το 2010 έγινε η τελευταία παρακολούθηση των επιζώντων στον πληθυσμό της Κρήτης.

Η Ελλάδα της ιατρικής καινοτομίας

Η Ελλάδα της ιατρικής καινοτομίας - science - Το Βήμα Online


“Σπα” χλωρίνης για θεραπεία δερματικών παθήσεων

Πηγή: http://7imeres.gr/ένα-σπα-χλωρίνης-μπορεί-να-θεραπεύσε/

Ερευνητές έδειξαν ότι η χλωρίνη δρα στο ανοσοποιητικό σύστημα περιαματόζωων, με τρόπο που βοηθά στην καταπολέμηση της δερματικής φλεγμονής.


Η χλωρίνη μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία μερικών ανθρώπινων δερματοπαθειών, ακόμα και να επιβραδύνει τη γήρανση του δέρματος, σύμφωνα με αμερικανούς ερευνητές.

Φυσικά, όπως επεσήμαναν, θα πρέπει να γίνουν δοκιμές ανθρώπους, καθώς τα σχετικά στοιχεία που έχουν στη διάθεσή αφορούν πειραματόζωα.

Ειδικότερα, οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Στάνφορντ της Καλιφόρνια, με επικεφαλής τον δερματολόγο Τόμας Λέουνγκ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό κλινικών ερευνών “Journal of Clinical Investigation”, έδειξαν ότι η χλωρίνη δρα στο ανοσοποιητικό σύστημα, με τρόπο που βοηθά στην καταπολέμηση της δερματικής φλεγμονής (κατ’ αρχήν η φλεγμονή συνιστά μια φυσική ανοσολογική αντίδραση, όμως στη συνέχεια μπορεί να εξελιχθεί ανεξέλεγκτα εναντίον του οργανισμού με συνέπειες όπως το έκζεμα).