4+1 καθημερινές συνήθειες που επιβαρύνουν τη μέση σας
Ο πόνος στη μέση και την πλάτη, σύμφωνα με έρευνες, στέλνει περισσότερους ασθενείς στον γιατρό, από οποιαδήποτε άλλη ιατρική πάθηση, εκτός της γρίπης. Πρόκειται για την 5η κατά σειρά αιτία, στην κατάταξη των πιο συνηθισμένων αιτιών νοσηλείας και την 3η στη λίστα των συνηθέστερων χειρουργικών επεμβάσεων.
Με άλλα λόγια, ο πόνος στη μέση είναι μία πάθηση, που απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή. Για τον λόγο αυτό, το click@Life σας παραθέτει τις 5 καθημερινές συνήθειες, που επιβαρύνουν τη μέση σας.
1. Δεμένος στο γραφείο;
Γνωρίζετε, ότι όταν κάθεστε, ασκείτε 40% μεγαλύτερη πίεση στην σπονδυλική στήλη σας από ό, τι όταν στέκεστε; Η διατήρηση μιας σωστής στάσης του σώματος είναι ίσως το τελευταίο πράγμα, που σκέφτεστε, όταν έχετε να αντιμετωπίσετε μία μέρα στο γραφείο. Πόσο μάλλον, όταν ο φόρτος εργασίας είναι τεράστιος. Τότε ακόμα και ένα 10λεπτο διάλειμμα ακούγεται αδιανόητο.
Κι όμως, παρακάμπτοντας το συχνό «τέντωμα» σε ένα 8ωρο εργασίας, μπορεί να προκαλέσετε ιδιαίτερα σοβαρό πόνο στην μέση και την πλάτη σας. Αυτό συμβαίνει, γιατί οι ραχιαίοι μύες αποδυναμώνονται, όταν δεν ασκούνται και οι ανενεργές αρθρώσεις χάνουν τη «λίπανσή» τους και γερνούν στην ουσία πιο γρήγορα.
Πώς να το διορθώσετε: Επιλέξτε να κάθεστε κάνοντας με το σώμα σας μία γωνία των 135 μοιρών, μειώνοντας έτσι την πίεση που ασκείτε στους δίσκους της σπονδυλικής στήλης. Ανά τακτά χρονικά διαστήματα γείρετε ελαφρά προς τα πίσω.
Σιγουρευτείτε επίσης, ότι η καρέκλα του γραφείου σας υποστηρίζει την καμπύλη της σπονδυλικής σας στήλης. Το κάτω μέρος της πλάτης σας θα πρέπει να υποστηρίζεται και το κεφάλι σας πρέπει να είναι στην ίδια ευθεία, χωρίς να γέρνει προς τα μπροστά, όταν για παράδειγμα κοιτάτε την οθόνη του υπολογιστή σας. Κάθε μισή ώρα, καλό θα είναι να σηκώνεστε και να περπατάτε για δυο τρία λεπτά.
2. Πίσω από το τιμόνι
Ακριβώς, όπως και στο γραφείο σας, η τακτική και πολύωρη οδήγηση είναι επιβλαβής για τη μέση, την πλάτη αλλά και τον αυχένα σας. Η στάση που έχετε κατά την οδήγηση, «κλέβει» την ενέργειά σας και σας κάνει να φαίνεστε πιο «βαρύς». Ο πόνος στην πλάτη εξάλλου, είναι το κυρίαρχο παράπονο όλων των ασθενών, που περνούν πολλές ώρες στη θέση του οδηγού.
Πώς να το διορθώσετε: Καθίστε σε γωνία 90 μοιρών, κοντά στο τιμόνι, ώστε να μη χρειάζεται να τεντώνεστε.
Η προσπάθειά σας για να φτάσετε με τα πόδια σας τα πεντάλ του αυτοκινήτου, θέτει σε κίνδυνο τη μέση και την πλάτη σας. Προσπαθήστε να κάθεστε άνετα πίσω από το τιμόνι και αν είναι εφικτό, κάντε μικρά διαλείμματα, ώστε να μπορείτε να «ξεπιάνεστε».
3. Πότε πήγατε τελευταία φορά γυμναστήριο;
Για να ανακουφιστείτε από τον πόνο της μέσης και της πλάτης πρέπει να μην παραλείπετε την άσκηση. Νέα έρευνα δείχνει, ότι το 40% των ανθρώπων, που αποφεύγουν το γυμναστήριο ενώ έχουν πόνο στη μέση, καθυστερούν σημαντικά την επούλωσή τους. Η στρατηγική της αδράνειας είναι από τις χειρότερες «αποθεραπείες».
Πώς να το διορθώσετε: Στην πραγματικότητα, οι περισσότεροι πάσχοντες επωφελούνται περισσότερο από την άσκηση. Ιδιαίτερα μάλιστα, οι συχνές βόλτες, που διευκολύνουν την ακαμψία, είναι μία μοναδική πρακτική ευχάριστης αποθεραπείας από τον μυϊκό πόνο στη μέση και την πλάτη. Για άμεση ανακούφιση, συνίσταται το τέντωμα και οι κινήσεις, οι οποίες θα αποσυμπιέσουν τη μέση και την πλάτη σας.
4. Η γιόγκα βοηθά
Για να βελτιώσετε την κυκλοφορία του αίματος και να μειώσετε το στρες, οι ειδικοί συνιστούν να ακολουθήσετε οποιαδήποτε μορφή άσκησης, αλλά η γιόγκα είναι αυτή, που στην πραγματικότητα κερδίζει τις εντυπώσεις.
Σύμφωνα με ερευνητές του Πανεπιστημίου της Washington, η γιόγκα ανακουφίζει από τον πόνο στη μέση πολύ πιο γρήγορα από ό,τι οι συμβατικές ασκήσεις.
Σε μια διαφορετική μελέτη, μάλιστα 101 ασθενείς χωρίστηκαν τυχαία σε τρεις ομάδες, όπου η πρώτη πήρε εβδομαδιαία μαθήματα γιόγκα, τα οποία ασκούσε στο σπίτι, η δεύτερη ομάδα συμμετείχε σε εβδομαδιαίες συνεδρίες άσκησης από ειδικό φυσιοθεραπευτή (και ασκούσε τις ασκήσεις και στο σπίτι) και η τρίτη ομάδα έλαβε απλά ένα βιβλίο αυτοβοήθειας για τους πόνους στη μέση και την πλάτη.
Μετά από 3 μήνες, η ομάδα γιόγκα είχε πολύ καλύτερη λειτουργία της μέσης, σε σύγκριση με τις άλλες δύο ομάδες. Και μετά από 6 μήνες, οι ασθενείς, που ακολούθησαν τα μαθήματα γιόγκα ανέφεραν σημαντικά λιγότερο πόνο στην πλάτη και τη μέση τους.
Κυρίως επειδή, επικεντρώνεται στις βαθιές αναπνοές και τη χαλάρωση, καθώς επίσης το τέντωμα και τη δύναμη, η γιόγκα μπορεί να βοηθήσει σημαντικά σε συναισθηματικές και φυσικές αιτίες, που προκαλούν πόνο στην πλάτη και τη μέση.
Πώς να το διορθώσετε: Πλέον, μπορείτε να βρείτε μαθήματα γιόγκα παντού. Ενημερώστε τον δάσκαλό σας, ότι αισθάνεστε πόνο στη μέση και την πλάτη, προκειμένου να σας δείξει ποιες συγκεκριμένες ασκήσεις πρέπει να ακολουθήσετε.
5. Τέρμα τα «καθίσματα»
Μπορεί όλοι να επιμένουν, ότι ένας δυνατός κορμός προστατεύει από τους πόνους της μέσης και της πλάτης, αλλά τα λεγόμενα «καθίσματα» δεν ενισχύουν εκείνη την ομάδα των μυών, που σταθεροποιεί και ενισχύει τη συγκεκριμένη περιοχή του σώματος.
Στην πραγματικότητα, συμβαίνει το αντίθετο. Τα καθίσματα προκαλούν αυτό που ονομάζουν οι ειδικοί, «ανισορροπία του πυρήνα», μια κατάσταση υπερβολικής συμπίεσης, η οποία κάνει τη σπονδυλική στήλη να σχηματίζει μία στάση με κλίση προς τα μπροστά (σαν σχήμα C).
Πώς να το διορθώσετε: Δε χρειάζεται να σταματήσετε εντελώς τις συγκεκριμένες ασκήσεις, απλά θα πρέπει να δείξετε μεγαλύτερη προσοχή όταν τις κάνετε.
Ζητήστε από τον γυμναστή σας, να συμπεριλάβει στο πρόγραμμά σας ασκήσεις με τις μυϊκές εκείνες ομάδες, που ενισχύουν ιδιαίτερα τη σπονδυλική σας στήλη. Αυτές οι ασκήσεις είναι ιδιαίτερα σημαντικές για έναν ισχυρό, σταθερό πυρήνα, που υποστηρίζει τη μέση και την πλάτη σας. Επιπλέον, με τις ειδικές αυτές ασκήσεις θα απαλλαγείτε από τυχόν λίπος στην περιοχή της κοιλιάς, θα βελτιώσετε τη στάση του σώματός σας και θα ανακουφιστείτε από τον πόνο στη μέση και την πλάτη σας.