ΕΠΙΔΕΙΝΩΣΗ ΤΩΝ ΔΕΙΚΤΩΝ Δραματικές επιπτώσεις στην υγεία των Ελλήνων λόγω οικονομικής κρίσης


Δραματικές επιπτώσεις στην υγεία των Ελλήνων λόγω οικονομικής κρίσης
Δραματικές επιπτώσεις στην υγεία των Ελλήνων, κυρίως στους χρόνιους πάσχοντες, τους φτωχούς, τους ηλικιωμένους, τους ανέργους και τους μετανάστες, προκαλεί η οικονομική κρίση. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, τα τελευταία χρόνια έχουν επιδεινωθεί οι δείκτες υγείας και κυρίως η ψυχική υγεία ενώ εντυπωσιακό είναι ότι «έξι στους 10 Ελληνες αναβάλλουν την χρήση των υπηρεσιών της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, επειδή υπάρχει συμμετοχή. Το βάρος έχει πέσει στα νοσοκομεία επειδή δεν υπάρχει συμμετοχή». Δηλαδή, η οικονομική κρίση αναγκάζει τους Ελληνες να μην πηγαίνουν στα νοσοκομεία, κυρίως σε εκείνα που θα πρέπει να πληρώσουν. Ετσι, καταφεύγουν στο ΕΣΥ στο οποίο παρατηρείται μεγάλη αύξηση των ασθενών.
Οπως ανέφερε μιλώντας στο συνέδριο ο καθηγητής των Οικονομικών της Υγείας της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, Γιάννης Κυριόπουλος, υπάρχει ανάγκη «ολικής επαναφοράς στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας» και ενίσχυσης της ασφάλισης υγείας, διά της οργανωτικής και της χρηματοδοτικής ανασυγκρότησης του ΕΟΠΥΥ.
Πρόσθεσε ότι η πρόσβαση στην ΠΦΥ είναι δυσχερής και η χρήση έχει μειωθεί επειδή σχετίζεται με ιδιωτικές πληρωμές και παραπληρωμές, οι οποίες έχουν μειωθεί πλέον του 30%, εξαιτίας της μείωσης του διαθέσιμου εισοδήματος.
Η Ελπίδα Πάβη, επιμελήτρια ΕΣΔΥ και αντιπρόεδρος του συνεδρίου, είπε ότι «η οικονομική κρίση έγινε αιτία για δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία με "θύματα" τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού».
Οι προτεραιότητες για την Πολιτεία, όπως σημειώθηκε, πρέπει να περιλαμβάνουν:
(α) εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμών για τα λοιμώδη νοσήματα, κυρίως για τα παιδιά και τις ευάλωτες ομάδες,
(β) εθνικό σχέδιο δράσης για τα χρόνια νοσήματα (καρδιαγγειακά, διαβήτης, καρκίνοι),
(γ) έλεγχο παραγόντων κινδύνου (κάπνισμα, διατροφή, κ.ά.),
(δ) χρήση οικονομικών εργαλείων (τιμές, φόροι),
(ε) εθνικό πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου για νοσήματα, όπως ο καρκίνος του μαστού και του τραχήλου της μήτρας, και
(στ) προστασία της ψυχικής υγείας από κατάθλιψη & αυτοκτονίες.