Ερευνητές εξέτασαν τη δράση της γυμναστικής σε σχέση με τις φαρμακευτικές αγωγές
Οι γιατροί θα πρέπει να τονίζουν την αξία της σωματικής δραστηριότητας για τη μείωση της χοληστερόλης, δηλώνουν ερευνητές που μελέτησαν πόσο καλά δρα η άσκηση σε σύγκριση με τις τρέχουσες φαρμακευτικές αγωγές.Ερευνητές στην Ουάσιγκτον, ερεύνησαν τα ιατρικά αρχεία 10.043 βετεράνων με υψηλά επίπεδα βλαπτικής χοληστερόλης.
Ο κίνδυνος θνησιμότητας ήταν 18,5% σε ανθρώπους που λάμβαναν στατίνες σε σύγκριση με 27,7% όσων δεν λάμβαναν τα φάρμακα, κατέληξε ο Peter Kokkinos και οι συνεργάτες του από το Veterans Affairs Medical Center στο περιοδικό «The Lancet».
Οι ερευνητές εστίασαν στην ικανότητα αεροβικής άσκησης χρησιμοποιώντας τεστ με διάδρομο σε μονάδες που ονομάζονται MET, όπου μια ΜΕΤ είναι η ενέργεια που ξοδεύεται στη χαλάρωση.
Για κάθε αύξηση 1.0 MET στην ικανότητα άσκησης το ποσοστό θνησιμότητας μειώθηκε κατά 17% σε όσους λάμβαναν στατίνες έναντι 11% σε όσους δεν λάμβαναν τα φάρμακα.
Ο συνδυασμός της αγωγής με στατίνες και της ικανότητας άσκησης περισσότερο από 5.0 MET, όπως τα ανταγωνιστικά αθλήματα, μειώνει τον κίνδυνο θνησιμότητας σημαντικά περισσότερο από καθεμιά προσέγγιση μόνη, σημείωσαν.
Σε ασθενείς που δεν μπορούν να λάβουν στατίνες η επίτευξη μέτριου επιπέδου φυσικής κατάστασης της τάξης του 7.1 έως 9.0 MET προσφέρει μέτρια προστασία έναντι της πρόωρης θνησιμότητας, κατέληξαν οι ερευνητές.
Με μεγαλύτερη ικανότητα άσκησης η προστασία είναι τουλάχιστον ίδια αν όχι μεγαλύτερη, για όσους ανήκουν στη μέτρια ακτίνα φυσικής κατάστασης, που λαμβάνουν στατίνες.
Η σωματική δραστηριότητα που βελτιώνει τη φυσική κατάσταση είναι αποτελεσματικός τρόπος πρόληψης της πρόωρης θνησιμότητας και επομένως θα πρέπει να προωθείται, σημειώνουν οι ερευνητές.
Όσοι λάμβαναν στατίνες έτειναν να είναι μεγαλύτερης ηλικίας και να έχουν υψηλότερο δείκτη μάζας σώματος και χαμηλότερη ικανότητα άσκησης σε σχέση με όσους δεν λάμβαναν τα φάρμακα.