βία κατά της γυναίκας έχει αρνητική επίδραση στα παιδιά

Η βία κατά της γυναίκας έχει αρνητική επίδραση στα παιδιά

0

Λευκωσία: Τελικά και τα παιδιά των γυναικών που κακοποιούνται είναι θύματα βίας έστω κι αν κανένας δεν τα έχει ποτέ κακοποιήσει σωματικά. Παρακολουθώντας σκηνές βίας κατά της μητέρας τους, αναπτύσσουν τις δικές τους άμυνες, οι οποίες έχουν ως αποτέλεσμα να παρουσιάζουν επιθετική συμπεριφορά ακόμα και στα παιγνίδια με συνομήλικους τους, να μην έχουν ψηλές επιδόσεις στο σχολείο και να έχουν παράλληλα χαμηλή αυτοεκτίμηση. Το χειρότερο, η μητέρα απαξιώνεται στο μυαλό τους και τουλάχιστον για την περίπτωση της Κύπρου, δεν θεωρείται άτομο στο οποίο θα μπορούσαν να στηριχθούν.

Αυτά κατέδειξε, μεταξύ άλλων, έρευνα η οποία διεξήχθη σε τέσσερις Ευρωπαϊκές χώρες και είχε ως στόχο την ανάδειξη της επιζήμιας επίδρασης της βίας στα παιδιά, τα οποία εκτίθενται σε σκηνές βίας κατά της μητέρας τους. Στην έρευνα συμμετείχαν η Κύπρος με το Πανεπιστήμιο Κύπρου, η Ιταλία με το Πανεπιστήμιο Ρώμης, η Ρουμανία και η Σλοβακία και το έργο με τον τίτλο «VICTIMS (Victimizing Children Through Injuring Mothers)», συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα DAPHNE III.



Εκτός από τα γενικά συμπεράσματα, τα οποία αφορούν τα παιδιά και των τεσσάρων χωρών, η έρευνα κατέδειξε και τις ιδιαίτερες συμπεριφορές που παρουσιάζουν τα παιδιά των κακοποιημένων μητέρων σε κάθε μια από τις τέσσερις συμμετέχουσες χώρες.

Τα Κυπριόπουλα φαίνεται να αναπτύσσουν ξεχωριστές συμπεριφορές, οι οποίες αναλύονται στην τελική έκθεση των ερευνητών.

Πιο επιθετικά στην Κύπρο

Τη μεγαλύτερη επιθετικότητα υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις φαίνεται να την αναπτύσσουν τα παιδιά των κακοποιημένων γυναικών από την Κύπρο. Συγκεκριμένα, και όπως διαπιστώνεται από την έρευνα, «στην Κύπρο, φάνηκε ότι τα παιδιά που εκτίθενται σε βία κατά της μητέρας τους τείνουν να υιοθετούν επιθετική συμπεριφορά σε τρεις περιπτώσεις, σε μια κανονική συνηθισμένη κατάσταση, π.χ. σε συμμετοχή σε ένα ομαδικό παιγνίδι, όταν εκτίθενται σε βία, δηλαδή μπλέκονται σε έναν καβγά, και όταν γίνονται μάρτυρες σκηνών βίας.

Ταυτόχρονα όμως, στις περιπτώσεις κατά τις οποίες γίνονται μάρτυρες σκηνών βίας, τείνουν να παρακολουθούν με ανεκτικότητα, σε αντίθεση με τα παιδιά που δεν έχουν εκτεθεί σε βία κατά της μητέρας τους (τα οποία επίσης συμμετείχαν στην έρευνα). Η διαφορά μεταξύ των δύο ομάδων παιδιών ως προς την υιοθέτηση πιο εποικοδομητικών τρόπων συμπεριφοράς φάνηκε και στην Ιταλία μόνο όμως στην περίπτωση μιας κανονικής συνηθισμένης κατάστασης. Αντιθέτως, στη Ρουμανία, τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα παιδιά που εκτίθενται σε βία κατά της μητέρας τους τείνουν να υιοθετούν επιθετική συμπεριφορά σε μια κανονική συνηθισμένη κατάσταση, ενώ όταν γίνονται μάρτυρες σκηνών βίας τείνουν να είναι πιο ανεκτικά. Τέλος, στη Σλοβακία, τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα παιδιά που εκτίθενται σε βία κατά της μητέρας τους τείνουν να υιοθετούν πιο ανεκτικές συμπεριφορές σε μια κανονική συνηθισμένη κατάσταση, ενώ δεν εντοπίστηκαν διαφορές στις άλλες δύο περιπτώσεις.

Χαμηλή αυτοεκτίμηση και αυτοεικόνα

«Στην Κύπρο επίσης, τα παιδιά που εκτίθενται σε βία κατά της μητέρας τους τείνουν να έχουν χαμηλότερα επίπεδα αυτοεκτίμησης και αυτοεικόνας καθώς αισθάνονται λιγότερο δημοφιλή από άλλα παιδιά της ηλικίας τους». Ακόμη, τα παιδιά που εκτίθενται σε βία τείνουν «να μην είναι ευχαριστημένα από τη συμπεριφορά τους και την εξωτερική τους εμφάνιση, ενώ τα παιδιά που δεν έχουν εκτεθεί σε βία κατά της μητέρας τους τείνουν να έχουν γενικά υψηλότερα επίπεδα αυτοεικόνας». Στην Ιταλία και τη Ρουμανία δεν εντοπίστηκαν τέτοιες διαφορές μεταξύ των παιδιών κακοποιημένων γυναικών και των παιδιών που επιλέγηκαν τυχαία. Στη Σλοβακία, τα αποτελέσματα ήταν ίδια με αυτά της Κύπρου.

Σχετικά με τις απόψεις του παιδιού για τη σχολική του επίδοση, στην Κύπρο, φάνηκε ότι τα παιδιά που εκτίθενται σε βία κατά της μητέρας τους, έχουν την τάση να μην είναι ευχαριστημένα από τη σχολική τους επίδοση αξιολογώντας τους εαυτούς τους ως αποτυχημένους. Το ίδιο αποτέλεσμα προέκυψε και στην Ιταλία και τη Σλοβακία καθώς τα παιδιά που εκτίθενται σε βία δεν είναι ευχαριστημένα από τη σχολική τους επίδοση. Στη Ρουμανία, δεν προέκυψαν ιδιαίτερα συμπεράσματα.

Η μητέρα: Μη ιδανικό πρότυπο

Σημαντικό εύρημα της έρευνας είναι και η εικόνα την οποία σχηματίζουν τα παιδιά των κακοποιημένων γυναικών, για τη μητέρα τους. Σύμφωνα με τους ερευνητές από τις απαντήσεις των παιδιών προκύπτει ότι στην Κύπρο, φάνηκε ότι τα παιδιά που εκτίθενται σε βία κατά της μητέρας τους τείνουν να θεωρούν τη μητέρα τους ως μη ιδανικό πρότυπο. Στην Ιταλία φάνηκε ότι τα παιδιά που εκτίθενται σε βία τείνουν να νιώθουν ότι πρέπει να προστατέψουν τη μητέρα τους. Η ανάγκη των παιδιών που εκτίθενται σε βία να προστατέψουν τη μητέρα τους φάνηκε και στη Σλοβακία, ενώ στη Ρουμανία δεν εντοπίστηκαν διαφορές μεταξύ των δύο ομάδων παιδιών ως προς την αντίληψη τους για τη μητέρα τους ως πρότυπο.

Τι λένε οι εκπαιδευτικοί

Στην έρευνα, εκτός από τα παιδιά των κακοποιημένων μητέρων και τα παιδιά που επιλέγηκαν τυχαία, συμμετείχαν και εκπαιδευτικοί οι οποίοι έρχονται σε επαφή με παιδιά και από τις δύο ομάδες. Στην Κύπρο, οι εκπαιδευτικοί «αξιολόγησαν τα παιδιά που έχουν εκτεθεί σε βία κατά της μητέρας τους με χαμηλότερη σχολική επίδοση. Τα παρουσίασαν ως λιγότερο δημοφιλή, ενώ τους έδωσαν χαμηλότερο σκορ σε επίπεδο συμπεριφοράς σε σύγκριση με τα παιδιά του δείγματος που επιλέγηκαν τυχαία. Στην Ιταλία, εκτός από τα χαμηλά σκορ σε αυτούς τους τομείς, οι εκπαιδευτικοί αξιολόγησαν τα παιδιά που εκτίθενται σε βία κατά της μητέρας τους και ως λιγότερο ικανά σε επίπεδο αθλητικών δεξιοτήτων. Αντιθέτως, στη Ρουμανία, ενώ οι εκπαιδευτικοί αξιολόγησαν τα παιδιά που έχουν εκτεθεί σε βία κατά της μητέρας τους με χαμηλότερη σχολική επίδοση, εντούτοις τα παρουσίασαν ως πιο δημοφιλή και με καλύτερο επίπεδο συμπεριφοράς σε σύγκριση με τα παιδιά που επιλέγηκαν τυχαία. Στη Σλοβακία, οι εκπαιδευτικοί δεν έδωσαν στα παιδιά που εκτίθενται σε βία υψηλό σκορ σε κανένα από τους επιμέρους τομείς αξιολόγησης, καθώς τα παρουσίασαν ως λιγότερο καλούς μαθητές, λιγότερο δημοφιλή και λιγότερο ευπαρουσίαστα, ενώ τους έδωσαν χαμηλότερο σκορ σε επίπεδο αθλητικών δεξιοτήτων και συμπεριφοράς σε σύγ