«Ρίχνουν την ποιότητα στα φάρμακα»

Ο αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας, Θεόδωρος Τρύφων, εξηγεί στην κυριακάτικη «Real News» ότι το μέτρο θα ανοίξει την πόρτα στη μαζική εισαγωγή ποιοτικά αμφίβολων ή και πλαστών φαρμάκων, με μοναδικό κριτήριο... τη χαμηλότερη τιμή, μετατρέποντας σε πειραματόζωο τον Έλληνα ασθενή.
-Σε τι κατάσταση βρίσκεται σήμερα η ελληνική φαρμακοβιομηχανία; 

«Τα τελευταία δύο και πλέον χρόνια μια σειρά από μέτρα που στοχεύουν στη μείωση των φαρμακευτικών δαπανών έχουν φέρει τις ελληνικές παραγωγικές φαρμακοβιομηχανίες σε εξαιρετικά δεινή θέση. Μειώσεις επί μειώσεων στις τιμές, αλλεπάλληλα rebates, «κούρεμα» των ομολόγων που δόθηκαν υποχρεωτικά έναντι παλιών χρεών και τα νέα χρέη των νοσοκομείων συνθέτουν ένα εφιαλτικό επιχειρηματικό περιβάλλον. Πρέπει δε να τονιστεί ότι, εκτός από εξοντωτική, η πίεση που δέχεται η εγχώρια παραγωγή είναι και ασύμμετρη, με δεδομένο ότι οι ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες αναλογούν μόλις στο 15%-17% της φαρμακευτικής δαπάνης.

Στο πλαίσιο αυτό, το μέτρο της υποχρεωτικής συνταγογράφησης με βάση τη δραστική ουσία και της επίσης υποχρεωτικής υποκατάστασης στα φαρμακεία με το φθηνότερο αποτελεί μόνιμη επωδό και εμμονή της τρόικας το τελευταίο διάστημα».

-Ποιες εκτιμάτε ότι θα είναι οι συνέπειες από την εφαρμογή του μέτρου;
«Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία και μαζί της το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας βρίσκονται αντίθετοι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Δεν είναι δυνατό να δεχθούμε μια συνταγή που δεν έχει δοκιμαστεί σε κανένα κράτος του κόσμου, καθώς θα δημιουργήσει κινδύνους υποβάθμισης της φαρμακευτικής θεραπείας των ασθενών και θα οδηγήσει στη διάλυση της εγχώριας φαρμακοβιομηχανίας, με μόνο πιθανό αντάλλαγμα μια πρόσκαιρη και αβέβαιη μικρή εξοικονόμηση. Οι παρενέργειες από την τυχόν εφαρμογή του μέτρου είναι σαφώς σοβαρότερες από το όποιο όφελος.

Ενδεικτικά αναφέρω τα κυριότερα από τα πολλά προβλήματα που συνεπάγεται το μέτρο: Η συνταγογράφηση με δραστική δεν επηρεάζει στο παραμικρό τη δαπάνη που προκαλούν τα προστατευμένα με πατέντα, πρωτότυπα φάρμακα. Αντίθετα, οδηγεί στην αύξηση της δαπάνης μέσω της μετατόπισης της συνταγογράφησης σε ακριβότερες δραστικές ουσίες, μια απολύτως αναμενόμενη εξέλιξη, στον βαθμό που δικαίως κανείς ιατρός δεν θα διανοηθεί να συναινέσει ώστε ο ασθενής του να λάβει ένα άγνωστο για αυτόν σκεύασμα δραστικής που επιλέγεται υποχρεωτικά με μόνο κριτήριο τη χαμηλότερη τιμή του».

-Πού θα οδηγήσει η συνταγογράφηση της δραστικής ουσίας την εγχώρια φαρμακοβιομηχανία;
«Η συνταγογράφηση με δραστική ουσία θα διαλύσει αναίτια την εγχώρια παραγωγή φαρμάκων και θα οδηγήσει στον αφελληνισμό της φαρμακευτικής αγοράς, επισφραγίζοντας την πλήρη εξάρτηση της χώρας από τα εισαγόμενα φάρμακα. Αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία, με δεδομένο το κατά 2,5 δισ. ευρώ ετήσιο έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο των φαρμάκων.

Σε μια περίοδο που το ζητούμενο είναι η ανάπτυξη, οι μόνοι ευνοούμενοι από το συγκεκριμένο μέτρο είναι οι μεγαλοεισαγωγείς γενοσήμων, που δεν έχουν επενδύσει ούτε ένα ευρώ στην Ελλάδα και οι οποίοι θα σπεύσουν να προσφέρουν τιμές ακόμη και κάτω του κόστους προκειμένου να κερδίσουν την αγορά, με αποτέλεσμα τη διάλυση της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας.

Το κόστος της αποβιομηχάνισης, της ανεργίας και της απώλειας εισφορών και φορολογίας θα είναι τεράστιο, όπως τεράστιο θα είναι και το κόστος από τη σταδιακή επικράτηση ολιγοπωλιακών συνθηκών στη φαρμακευτική αγορά: Όταν ο εγχώριος ανταγωνισμός διαλυθεί, όταν η φαρμακευτική αγορά θα είναι πλήρως εξαρτημένη από τα εισαγόμενα, τότε οι τιμές θα μπορούν να καθορίζονται κατά το δοκούν.

Παράλληλα, ανοίγει την πόρτα στη μαζική εισαγωγή ποιοτικά αμφίβολων ή ακόμη πλαστών φαρμάκων, με μοναδικό κριτήριο τη χαμηλότερη τιμή, την ίδια στιγμή που η αντιμετώπιση της διακίνησης των πλαστών φαρμάκων και των φαρμάκων υποδεέστερης ποιότητας κυριαρχεί στην ατζέντα χωρών με πολύ προηγμένα συστήματα ελέγχων».