Οι ηλιακές καταιγίδες ευνοούν την εκδήλωση καρδιοπαθειών στην Ελλάδα

Πηγή

Στέφανος Κρίκκης | ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: Πριν 23' |
       
 
Έλληνες επιστήμονες διαπίστωσαν πως όταν συμβαίνουν ισχυρές γεωμαγνητικές καταιγίδες, προερχόμενες από τον ήλιο, αυξάνονται τα περιστατικά εισαγωγής ασθενών στα νοσοκομεία, με οξέα στεφανιαία σύνδρομα
 
Ισχυρές ενδείξεις ότι οι μεγάλες γεωμαγνητικές καταιγίδες από τον ήλιο, επιταχύνουν την πρόκληση καρδιοπαθειών στην Ελλάδα, έχουν στα χέρια τους επιστήμονες, ύστερα από πολύχρονη έρευνα που πραγματοποίησαν.

Είναι η πρώτη φορά μάλιστα διεθνώς, που εξετάστηκε ένα τόσο μεγάλο δείγμα ασθενών, σχεδόν 10.000 ανθρώπων, για να διαπιστωθεί η συσχέτιση των εκρηκτικών ηλιακών φαινομένων, όπως οι εκλάμψεις και η εκτίναξη στεμματικής μάζας, με την ανθρώπινη υγεία.

Αυτό που διαπίστωσαν οι έλληνες ειδικοί είναι πως όταν τα εκρηκτικά ηλιακά φαινόμενα βρίσκονται σε έξαρση, τότε αυξάνεται ο αριθμός των ανθρώπων που εισάγονται στα νοσοκομεία με οξέα στεφανιαία σύνδρομα.

Η έρευνα των ειδικών από τον Τομέα Αστροφυσικής του πανεπιστημίου Αθηνών και του 2ου καρδιολογικού Τμήματος του Γενικού Νοσοκομείου Νίκαιας, δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Advances in Space Research.

Αύξηση 67%

Ανεργοι και φτωχοί 10.000 νέοι γιατροί
















Περισσότεροι από ένας στους τρεις γιατρούς (το 37,5%) που είναι εγγεγραμμένοι στον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών, δηλαδή κάτι παραπάνω από 10 χιλιάδες νέοι επιστήμονες, είναι άνεργοι ή υποαπασχολούμενοι, την ώρα που σε κάθε 400 νέες εγγραφές στο μεγαλύτερο σύλλογο της χώρας αντιστοιχούν 250 συνταξιοδοτήσεις.

Αυτά και άλλα πολλά στοιχεία, που καταδεικνύουν τη δεινή κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το ιατρικό δυναμικό μας με την ισχύ του 1 (πρόσληψη) προς 10 (αποχωρήσεις) στο ΕΣΥ και τα προβλήματα στον ιδιωτικό τομέα, έδωσε στη δημοσιότητα ο πρόεδρος του ΙΣΑ, Γ. Πατούλης, ο οποίος τόνισε ότι η χώρα «αιμορραγεί» χάνοντας νέους επιστήμονες. Πολλοί εξ αυτών μάλιστα έχουν εξειδικευτεί εδώ στην Ελλάδα και τη στιγμή που θα άρχιζαν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στη χώρα, μετοικούν υποχρεωτικά για να αναζητήσουν ένα καλύτερο εργασιακό μέλλον.

«Είναι χαρακτηριστικό ότι μέσα στην τελευταία 5ετία οι άνεργοι εξειδικευμένοι γιατροί της Αθήνας διπλασιάστηκαν», πρόσθεσε ο κ. Πατήλης αναφέροντας ότι υποαπασχολούμενο σε ιδιωτικές κλινικές, γυμναστήρια και άλλους χώρους είναι το 26,02% των γιατρών του ΙΣΑ. Ο Ιατρικός Σύλλογος από το 1998 κιόλας κατέθεσε στην πολιτεία αναλογιστική μελέτη για «να προλάβουμε το έγκλημα, αλλά ευήκοα όντα δεν υπήρξαν», πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΙΣΑ.

Πατήστε πάνω στη φωτογραφία και δείτε αναλυτικά τα στοιχεία που δημοσίευσε ο ΙΣΑ



Τώρα, λαμβάνοντας υπόψη εκείνη τη μελέτη αλλά και τα νέα δεδομένα οι γιατροί της Αθήνας προτείνουν να ανοίξουν στα δημόσια νοσοκομεία και τον ΕΟΠΥΥ νέες θέσεις εργασίας, να καταρτιστεί άμεσα υγειονομικός χάρτης, σύμφωνα με τις ανάγκες κάθε περιοχής, να επανδρωθούν με ιατρικό προσωπικό οι αθλητικοί χώροι και να δημιουργηθούν στους δήμους προγράμματα προληπτικών εξετάσεων των πολιτών που θα δημιουργήσουν και θέσεις εργασίας νέων γιατρών. Εξάλλου, σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο», για τη διευκόλυνση των γιατρών που αναζητούν εργασία εντός των τειχών ή επιθυμούν να μεταναστεύσουν, ο ΙΣΑ θα οργανώσει σύντομα τμήμα ευρέσεως εργασίας σε Ελλάδα και εξωτερικό.

ΠΗΓΗ: Ελεύθερος Τύπος

ΕΟΠΥΥ: Τέλος και στις δωρεάν διαγνωστικές εξετάσεις από σήμερα!


Συνεχίζεται η ταλαιπωρία για τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ καθώς σε επίσχεση μπαίνουν από σήμερα και οι εργαστηριακοί γιατροί καθώς και τα διαγνωστικά εργαστήρια.
Μετά τους ιδιώτες γιατρούς του ΕΟΠΥΥ (ΕΝΙ- ΕΟΠΥΥ) που συνεχίζουν σήμερα για δεύτερη μέρα την προειδοποιητική επίσχεση εργασίας, και οι εργαστηριακοί γιατροί δηλαδή όλα τα διαγνωστικά εργαστήρια, μπαίνουν από σήμερα στο χορό των κινητοποιήσεων. 

Οι εργαστηριακοί γιατροί δε θα πραγματοποιούν εξετάσεις με πίστωση στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ κάτι που σημαίνει ότι οι ασθενείς θα πρέπει να πληρώνουν με χρήματα από τη τσέπη τους και στη συνέχεια να διεκδικούν τα χρήματά τους από τον Οργανισμό με όλη βέβαια τη γραφειοκρατία. 

Όλοι οι κλάδοι υγείας διαμαρτύρονται για το κούρεμα που θα υποστούν τα χρήματά τους από τις παλαιές οφειλές ενώ οι γιατροί προειδοποιούν ότι με την τακτική αυτή που ακολουθεί η κυβέρνηση χιλιάδες ιατρεία και διαγνωστικά εργαστήρια θα βάλουν λουκέτο. 

ΙΑΤROPEDIA

Γιατί το καθημερινό ντους είναι «παγίδα θανάτου»

ΠΗΓΗ: ΤΑ ΝΕΑ
Ο αμερικανός συγγραφέας και καθηγητής Τζάρεντ Ντάιαμοντ εξηγεί γιατί πρέπει να παίρνουμε στα σοβαρά τους μικρούς αλλά σημαντικούς κινδύνους της καθημερινότητας
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΣΑΚΗΣ ΜΑΛΑΒΑΚΗΣ
ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2013

Το πρωί της Δευτέρας ο διάσημος αμερικανός συγγραφέας και καθηγητής Γεωγραφίας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας Τζάρεντ Ντάιαμοντ κατάφερε να βγει σώος και αβλαβής από μία κατάσταση η οποία ενδεχομένως να του είχε κοστίσει τη ζωή. Δεν έπεσε θύμα ένοπλης ληστείας - επιβεβαιώνει ο ίδιος σε άρθρο του στους «Νιου Γιορκ Τάιμς» - ούτε αναγκάστηκε να αντιμετωπίσει κάποιο από τα λιοντάρια των βουνών που συχνά συναντά στους περιπάτους του. Αυτό που κατάφερε να ξεπεράσει αλώβητος ο διάσημος εκλαϊκευτής της επιστήμης ήταν το καθημερινό του ντους.
Με δεδομένο ότι οι πτώσεις αποτελούν μια συνηθισμένη αιτία θανάτου μεταξύ των ηλικιωμένων και λαμβάνοντας υπόψη ότι μεταξύ συνομηλίκων γνωστών και φίλων του συγκαταλέγονται αρκετοί που τραυματίστηκαν, κάποιοι σοβαρά και κάποιοι άλλοι λιγότερο σοβαρά, όλοι όμως έπειτα από πτώσεις, ο Ντάιαμοντ άρχισε να ανησυχεί και να αναρωτιέται πόσες πιθανότητες υπάρχουν να πέσει κάποιος ενόσω κάνει ντους. Η απάντηση είναι μία στις χίλιες, ένα ποσοστό καθόλου ενθαρρυντικό, σύμφωνα με τον ίδιο. Και ο λόγος είναι ο εξής:
Το προσδόκιμο ζωής για έναν υγιή ηλικιωμένο Αμερικανό είναι τα 90 χρόνια. Εάν ο Ντάιαμοντ καταφέρει να ζήσει άλλα 15 χρόνια - σήμερα είναι 75 ετών - αυτό σημαίνει ότι θα χρειαστεί να κάνει συνολικά ακόμη 5.745 (15 επί 365) ντους. Και στην περίπτωση που θα είναι απρόσεκτος, τόσο ώστε οι πιθανότητες να γλιστρήσει ενώ κάνει ντους να είναι πράγματι μία στις χίλιες, τότε αυτό σημαίνει ότι ο Ντάιαμοντ είτε θα τραυματιστεί είτε θα μείνει παράλυτος είτε θα σκοτωθεί γύρω στις πέντε φορές ώσπου να φτάσει το προσδόκιμο ζωής.